Hverdagen i Spanien er markant anderledes end i Danmark. Alene det dejlige middelhavsklima med omkring 320 solskinsdage om året i Málagaområdet, de milde vintre og den behagelige gennemsnitstemperatur gør, at der er masser af muligheder, når du har fri.

Desuden er den smukke natur med bjerge, sol, strand og vand altid et herligt skue, der er med til at løfte humøret – frem for udsigten til en pjaskvåd, grå, kold dansk efterårsdag.

Livet i Spanien foregår oftest over flere timer end i Danmark, og det er mere reglen end undtagelsen, at færdes ude i de lune aftener året rundt – for ikke at tale om søndagen som er den store familiedag i Spanien, hvor man tager ud og spiser, tager til stranden eller til en af de mange omkringliggende parker sammen.

På Costa del Sol er der mange muligheder – Kun ca. 160 km. fra Málaga ligger Europas sydligste skiområde – Sierra Nevada, hvor der, på grund af beliggenheden (højeste pistpunkt ligger i 3.398 meters højde), sædvanligvis er mulighed for at stå på ski fra november til maj. Området har ialt 105 km alpine pister, med 120 pistruter i forskellige sværhedsgrader, og Sierra Nevadas skiområde inkluderer også Snowpark ”Sulayr”, hvor der er bygget ramper, kurver og blandt andet en halfpipe til både begynderen og den erfarne snowboardentusiast.

Så hvad med en dag hvor du står på ski om formiddagen og tager sol på stranden sidst på eftermiddagen ?

Pris- og lønniveau

At sammenligne en dansk og en spansk løn kun ved at kigge på bruttolønnen er umuligt. I Spanien er moms- og afgiftsniveauet markant lavere, og den del af din løn du betaler i skat og sygesikring ligger – afhængig af dine personlige forhold – samlet på omkring 8-15 %. Desuden gør klimaet, at blandt andet den udgift du har til opvarmning af bolig i Danmark, er nærmest ikke eksisterende i Spanien.

Hvis du vil vide mere om det generelle løn- og skatteniveau i Spanien, er du velkommen til at læse mere på EU’s hjemmeside her:

EU’s hjemmeside med generelt løn- og skatteniveau

Hvis du vil vide mere om det generelle omkostningsniveau i Spanien, er der også mere information at finde på EU’s hjemmeside:

EU’s hjemmeside med oplysninger om omkostningsniveauet i Spanien

Bolig i Spanien

Når man søger efter boliger, skal man være opmærksom på, at mange bolger udlejes pr. ugebasis til turister. Det er naturligvis ikke de samme priser man betaler, hvis man lejer boligen pr. måned – så husk at spørg efter en månedlig leje.

I Spanien kan man finde boliger på 2 måder. Enten kan man leje en bolig direkte af ejer (f.eks. via nettet), eller man kan kontakte et af de mange udlejningsbureauer. Et bureau vil typisk tage 1 måneds husleje i salær, men har til gengæld et godt indblik i hvilke boliger der er ledige i området.

Udlejningsbureau f.eks.:

www.candy-service.com (taler dansk)

Direkte fra ejer f.eks. :

www.fotocasa.es
www.idealista.com

Det skal bemærkes, at lejeboliger oftest er fuldt møbleret i Spanien.

Hvis du har børn i skolealderen

At sende sine børn i skole i et andet land, hvor de ikke kan sproget og hvor omgivelserne er nye både for forældre og børn, er en udfordring. Der er meget der skal tages stilling til: Hvad med hverdagen? Kan børnene lære spansk? Hvordan skal de kommunikere med de andre elever og lærerne? Hvad med netværket, når børnene har ferie, er syge og hverdagen skal hænge sammen uden de samme pasningsmuligheder i Danmark?

I Spanien er der skolepligt, hvilket betyder, at du er sikret at dine børn kommer i skole. Det spanske undervisningssystem er delt i to: C.E.I.P. der dækker Infantil (3-5 år) og Primaria fra 0 – 6. klasse samt Secundario (I.E.S.) fra 7. klasse til og med det der svarer til gymnasiet i Danmark, Bachillerato.

Afhængig af hvornår man kommer på året, er der mulighed for at vælge skoler, og er man ikke tilfreds med den tildelte skole, har man mulighed for at søge ny skole hvert år i marts, hvor der er skoleindskrivning.

På Primaria ligger undervisningen for alle klassetrin normalt fra kl. 9-14, og man kan søge om ”aula martinal” der svarer til morgen-SFO, hvor børnene kan afleveres fra kl. 7.30, hvorefter der er aktiviteter med dem frem til skoledagen begynder. Efter skole kan man tilmelde børnene til ”Comedor” hvor de får mad og frugt fra kl. 14-16, og der er også mulighed for ekstra fritidsaktiviteter fra kl. 16-18. Ellers fungerer skolen med næsten de samme fag som i Danmark med musik, matematik, sprog, religion, kreative fag etc.

I Secundario bliver der stillet større krav til selvstændighed hos eleverne, og det er ikke unormalt med flere tests om ugen i de forskellige fag for at sikre, at eleverne har forstået og tilegnet sig de færdigheder der forventes af dem.

Generelt kræver det selvfølgelig en vis portion ro i maven, at sende sine børn i en skole, hvor de ikke kan sproget overhovedet – men mange af skolerne på Costa del Sol har en stor erfaring med fremmedsprogede elever, og lærerne vil gøre alt hvad de kan, for at de nye udenlandske elever bliver integreret og hurtigt falder til. Desuden er de spanske klassekammerater rigtigt søde til at hjælpe de nye venner, både med skole, lektier og i frikvartererne – på trods af sprogbarriererne i starten.

bo-i-spanien-1
bo-i-spanien-2
bo-i-spanien-3
bo-i-spanien-4
bo-i-spanien-5
bo-i-spanien-6
bo-i-spanien-7